Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny
ogórecznikowatych (szorstkolistnych).
Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce
uprawiany, czasami występuje w formie zdziczałej (efemerofit),
jako chwast.
Sztuka kulinarna: młode, jeszcze nie owłosione
liście, drobno posiekane, używane są jako przyprawa
do sałatek,
sosów, zup. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Używa się go do aromatyzowania niektórych likierów,
napojów, octu,
win.
Roślina miododajna: Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru, a w nim 44-77% cukru.
Roślina miododajna: Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru, a w nim 44-77% cukru.
Roślina
kosmetyczna: Może być stosowany w kosmetyce w sposób podobny jak ogórek. Olej z ogórecznika lekarskiego
(borogoglandyna) (Oleum Boraginis) o żółtawej barwie stosowany
jest do pielęgnacji skóry bardzo suchej, łuszczącej się, wrażliwej,
dobrze oczyszcza skórę usuwając zanieczyszczenia z porów i zamykając je.
Zawiera składniki spotykane dotychczas tylko w mleku matki. (wikipedia.pl)
składniki
kilka kwiatów ogórecznika
papryka żółta
ogórek
pomidor
oliwki czarne
sałata zielona
dodatki
pieprz czarny
sól morska gruboziasnista
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pestki dyni
słonecznik
Na zdrowie
Sałatę pokrojoną w grube paski ułożyć w salaterce lub bezpośrednio na talerzu. Reszte warzyw pokroić w kostkę. Kwiaty ogórecznika pokroić w na mniejsze części. Przyprażyć na oliwie z oliwek pestki dyni oraz słonecznika. Doprawić przyprawami oraz sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Wiosna tuż tuż! Ogórecznik zakwitnie nie tylko w ogrodzie, ale i na naszym stole!