Holandia nie grzeszy wyszukana kuchnią, ale czasem zaskakuje i to smacznie.
składniki
ziemniaki
mleko
sól
sałata zielona
pieprz
pieczarki
pomidory
ser żółty
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wody. Następnie po odlaniu wody zalać mlekiem i zrobić purre. Przyprawić czarnym pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki oraz posiatkować sałatę.
Pomidory pokroić w grube plastry. Wyłożyć żaroodporne naczynie, wpierw posmarowane oliwą z oliwek. Ułożyć purre i grubymi warstwami żółtego sera przykryć. Skropić oliwą z oliwek.
Podawać z naturalnym jogurtem lub z zsiadłym mlekiem.
Idealnie pasują wszelkie kotlety sojowe czy z fasoli.
Sos pomidorowy również urozmaici danie.
namaste!