czwartek, 4 lutego 2010

zupa paprykowa

Zupy zawsze zdrowe, szczególnie zimą.
Postawią Cię na nogi, kiedy choroba Cię dopadnie.
To jeden z niewielu przepisów medycyny naturalnej i naszych pradziadków, który wciąż powszechnie jest używany.Dla wegetarian serwuję zupę paprykową. Kury zostawcie w spokoju.
Ma właściwości lecznicze...oczywiście spożywana w konkretnych ilościach :-)

składniki

1 kg papryki czerwonej lub pomarańczowej
1 opakowanie naturalnego jogurtu 400g
oliwa z oliwek
sok z cytryny

przyprawy

kardamon
świeży imbir
pieprz biały
pieprz caynne
tymianek suszony i świeży
sól morska gruboziarnista

Gotujemy!!

Paprykę sparzyć i obrać ze skórki. Można też zapiec w piekarniku, aby skórka przyrumieniała i wtedy łatwo się ją zdjemuję. Pokrój paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z oliwą wrzuć przyprawy tj.: kardamon ( całe główki -3,4), 1/2 łyżeczkę startego świeżego imbiru, a następnie paprykę. Dodaj sok z połówki cytryny.
Dodaj resztę przypraw, pamiętając, że tymianek zostaw tuż przed podaniem.
Rozrób jogurt z gorącą wodą i zalej paprykę. Zmiksuj wszystko razem na krem.
Dodaj tymianek i dopraw pieprzem.

Idealnie pasują grzanki z razowego pieczywa.
Świetnie smakuje gorąca zupa, ale smaczna też jest jako chłodnik.


Gotowe!