czwartek, 4 lutego 2010

Kanapki na gorąco

Dla niektórych chleb to podstawa, można go jednak wzbogacić i urozmaicić.
Zmiana nie do poznania.

składniki

chleb razowy
pomidor
ogórek
rzodkiewki
3 cukinie
bakłażan
kiełki
serek naturalny
oliwa z oliwek

przyprawy

pieprz
oregano
bazylia
tymianek

Na kęs!

Bakłażan i cukinie przesmaż na oliwie z oliwek. Popieprz oraz dodaj oregano i tymianek. Pokrój pozostałe warzywa i posyp bazylią. Chleb ( najlepiej kwadratowe kromki) podgrzewamy w piekarniku lub tosterze.
Przekrój po przekątnej, aby uzyskać trójkąty.
Na część trójkątnych kanapek ułóż cukinie i bakłażana, przykryj warstwą chleba posmarowanego serkiem i udekorowanego świeżymi warzywami. Przykryj raz jeszcze warstwą chleba.

Takie kanapki odmienią każde śniadanie czy kolacje!