Idealny na słodko i słono.
składniki
300 g migdałów
szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
na słono:
1 łyżka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
na słodko:
2 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczka cynamonu
Zaczynamy!
Migdały trzeba wpierw sparzyć i obrać ze skórki. Zmielić w mikserze. Następnie wymieszać z wodą.
Raz jeszcze zmielić. Dodać oliwę, zioła, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać.
Podawać do sałatek, pieczywa, makaronów, pieczonych ziemniaków w łupinkach.
Możesz podać też na słodko. Nie dodawaj ziół i pieprzu, a zamiast tego dodaj 1-2 łyżki cukru brązowego i 1/2 łyżeczki cynamonu. Idealnie pasuje do wszelkich deserów na ciepło oraz lodów.
Ach te migdały!