środa, 10 lutego 2010

sos migdałowy

Migdały...ale, aby sos migdałowy...sami zobaczcie :-)
Idealny na słodko i słono.

składniki

300 g migdałów
szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny

na słono:
1 łyżka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczka czarnego pieprzu

na słodko:
2 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczka cynamonu

Zaczynamy!

Migdały trzeba wpierw sparzyć i obrać ze skórki. Zmielić w mikserze. Następnie wymieszać z wodą.
Raz jeszcze zmielić. Dodać oliwę, zioła, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać.
Podawać do sałatek, pieczywa, makaronów, pieczonych ziemniaków w łupinkach.
Możesz podać też na słodko. Nie dodawaj ziół i pieprzu, a zamiast tego dodaj 1-2 łyżki cukru brązowego i 1/2 łyżeczki cynamonu. Idealnie pasuje do wszelkich deserów na ciepło oraz lodów.

Ach te migdały!