poniedziałek, 1 lutego 2010

Seler naciowy i bakłażany - włoska caponata

Oryginalna nazwa potrawy to caponata, która przywędrowała z Włoch
Po kilku własnych modyfikacjach, oddaje ją w Wasze ręce.

składniki

seler naciowy
2 bakłażany
8 łyżek zielonych oliwek
2-3 łyżeczki kaparów
sok z połówki cytryny
4 pomidory
1 łyżeczka cukru brązowego
sól morska gruboziarnista
czarny pieprz
świeża bazylia
świeża mięta
oliwa z oliwek 


Zaczynamy!

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przetrzeć przez sitko lub zatrzeć blenderem. Bakłażany pokroić w grube krążki. Oliwki część posiekać, część zostawić w całości. Na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażyć bakłażany. W garnku przesmażyć pomidory, oliwki oraz seler naciowy. Wpierw wrzucić seler, bo potrzebuje najwięcej czasu, aby stał się miękki, ale wciąż chrupiący. Dodać pieprz czarny oraz kilka świeżych listków bazylii i mięty. Pod koniec wymieszać z bakłażanami tak, aby krążki zostały całe.Dodać sok z cytryny oraz kapary.

Idealnie pasuje do makaronu albo pitty.

gustosa!