czwartek, 4 lutego 2010

Kotlety z suszonego grochu i warzyw

Strączkowe...takie zdrowe i na tyle sposobów!

składniki

1 szklanka suszonego grochu
olej do smażenia
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
mąka

przyprawy

1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
sól
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
liść laurowy
ziele angielskie

Przygotowanie

Groch namoczyć najlepiej na kilka godzin, aby nie wymagał długiego gotowania. Marchew, pietruszkę, seler ugotować wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Warzywa zmiksować wraz z ugotowanym grochem.
Odsączyć z wody. Można dodać trochę mąki, gdy konsystencja będzie za rzadka. Dodać przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Formować kulki i obtaczać w mące. Smażyć w głębokim oleju.

Groch może być zastąpiony biała fasolą lub innym strączkowcem.

namaste