Ach te strączkowe!
Można z nimi robić cuda i cudeńka!
składniki
0,5 kg fasolki mung
2-4 szklanki mąki
olej roślinny
oliwa z oliwek
2-3 gęste 30g koncentraty pomidorowe
bułka tarta
sezam
otręby pszenne
orzechy włoskie
przyprawy
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka zielonej pietruszki
1/2 liści kolendry
Fasolkę mung najlepiej namoczyć na 2 godziny, wtedy szybko się ugotuje i nie straci walorów smakowych i wartości odżywczych. Ugotowaną fasolkę zmielić blenderem. Dodać przyprawy. Następie dwie łyżki oliwy z oliwek oraz koncentraty pomidorowe. Dodać tyle mąki, aby masa nie lepiła się do dłoni i była dość twarda.
Formować klopsy i obtaczać w mące rozrobionej z wodą oraz zmieszanej z garścią zmielonych orzechów, otrębami i sezamem.
Smażyć na oleju, najlepiej w głębokim naczyniu.
Idealnie pasuje sos śmietanowy lub pomidorowy.
namaste!