czwartek, 11 lutego 2010

Zupa iście pomarańczowa, bo dyniowa

Co środę, warzywa świeże i młode :-)
Tym razem powstała zupa dyniowa, bardzo bardzo pomarańczowa.

składniki

1 kg dyni
1 opakowanie 400 g śmietany
3-4 łyżki masła
2 łyżki curry
2- 3 liście laurowe
ziele angielskie
1/4 łyżeczki asafoetida 
świeża pietruszka

Gotujemy, miksujemy!!

Obrać dynie, pokroić i przesmażyć na maśle. Dodać trochę wody i ugotować. Zmiksować dokładnie. Dodać śmietanę rozrobioną z gorącą wodą. Dodać przegotowaną wodę, tak, aby powstał krem. Wrzucić przyprawy i zagotować. Najlepiej pasują grzanki z chleba razowego. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną pietruszką. 

dyniowy przysmak :-)