poniedziałek, 1 lutego 2010

serowy szpinak

Pamiętacie Papay'a???
To był dopiero szpinakożerca,
podobnie jak ja :-)

składniki

makaron razowy
2 opakowania szpinaku mrożonego
lub 3 kg szpinaku świeżego
3 opakowania sera ricotta
2 opakowanie śmietany 12%
ser parmezan
4 duże pomidory
oliwa z oliwek

przyprawy

1/2 łyżeczka pieprzu białego
1/4 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka kopru suszonego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska gruboziarnista

Zaczynamy!

Makaron ugotować al dente i odsączyć. Polać oliwą z oliwek.
Świeży szpinak umyć dokładnie i posiekać na drobne kawałki. W małej ilości wody ugotować pod przykryciem.
Mrożony szpinak rozmrozić i przegotować.
Śmietanę rozrobić z serem ricotta oraz przyprawami. 
Wysmarować naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i wyłożyć makaron. Następnie ułożyć warstwę szpinaku i polać sosem serowo-śmietanowym. Posypać obfitą ilością startego parmezanu.
Zapiec w temp 200 C około 15-20 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Po wyjęciu zapiekanki ułożyć świeże pomidory na wierz.

namaste!