czwartek, 4 lutego 2010

migdałowe pesto z miętą i pieprzem marynowanym

Zamiast migdałów pasują pestki dyni czy słonecznika. Cokolwiek chcesz możesz użyć.
Warto zachować proporcję. Orzechy czy migdały można przyprażyć z odrobiną oliwy z oliwek.
Wydobędą aromat, który pozostanie w kuchni, aż do końca kolacji.

składniki

1 pęczek bazylii
1 pęczek mięty
1 słoiczek suszonych pomidorów
3 garście migdałów
1 szklanka parmezanu
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczkę pieprzu marynowanego

Zaczynamy!

Zioła umyj i posiekaj drobno.Posiekaj migdały. Można je sparzyć wrzątkiem, aby łatwo obrać ze skórki. Wymieszaj razem i ucieraj. Suszone pomidory potnij na bardzo cienkie paski. Dodaj parmezan i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszaj i ucieraj. Dodaj pieprz marynowany.