czwartek, 4 lutego 2010

Kotlety z soczewicy i kapusty

Tym razem kotlety  stare, jak mój świat pierwszych wegetariańskich podboi. Kartka jest tak ubrudzona i poplamiona, że warto ją w końcu przepisać.
Tak to jest, jak w kuchni gwar i pęd, zresztą ona ma chyba 12 lat.

składniki

1 szklanka soczewicy czerwonej
1 szklanka kaszy gryczanej lub jęczmiennej
1-1,5 szklanki kapusty białej
mąka
drobne otręby
1 opakowanie 30 g przecieru pomidorowego
olej do smażenia

przyprawy

1 łyżka pietruszki
2 łyżki majeranek
1 łyżeczka ostrej papryki lub chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku mielonego


Smażymy!!

Soczewicę wpierw ugotować. Kasze również. Wymieszać razem. Kapustę posiekać drobno i przesmażyć na odrobinie oleju, aby zmiękła. Wszystko zmiksować na papkę. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy nasz miks będzie za rzadki dodać trochę mąki i drobnych otrębów. Jeszcze raz wymieszać. Obtaczać w mące i otrębach. Smażyć na oleju przez chwilę, bo przecież wszystkie składniki są już ugotowane.

Jeszcze jedno zamiast obtaczać w mące i otrębach, można ten przepis wykorzystać jako podstawę do gołąbków, nadziewanych papryk i czego dusza zapragnie :-)

pychotka!