Tak to jest, jak w kuchni gwar i pęd, zresztą ona ma chyba 12 lat.
składniki
1 szklanka soczewicy czerwonej
1 szklanka kaszy gryczanej lub jęczmiennej
1-1,5 szklanki kapusty białej
mąka
drobne otręby
1 opakowanie 30 g przecieru pomidorowego
olej do smażenia
przyprawy
1 łyżka pietruszki
2 łyżki majeranek
1 łyżeczka ostrej papryki lub chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku mielonego
Smażymy!!
Soczewicę wpierw ugotować. Kasze również. Wymieszać razem. Kapustę posiekać drobno i przesmażyć na odrobinie oleju, aby zmiękła. Wszystko zmiksować na papkę. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy nasz miks będzie za rzadki dodać trochę mąki i drobnych otrębów. Jeszcze raz wymieszać. Obtaczać w mące i otrębach. Smażyć na oleju przez chwilę, bo przecież wszystkie składniki są już ugotowane.
Jeszcze jedno zamiast obtaczać w mące i otrębach, można ten przepis wykorzystać jako podstawę do gołąbków, nadziewanych papryk i czego dusza zapragnie :-)
pychotka!