Często się zdarza, że lodówka świeci pustkami.
Chroniczny brak czasu, a poza tym nie lubię warzyw z supermarketów.
A targ tylko w środy i soboty :-)
składniki
3-4 żółte papryki
4-5 czerwonych papryk
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki imbiru
oliwa z oliwek
szczypta soli ( niekoniecznie)
szczypta kolorowego pieprzu
orzeszki pinii
ziarna słonecznika
pestki dyni
parmezan
Do dzieła
Papryki sparzyć i obrać ze skórki. Jeśli jest zbyt twarda to podgrzać piekarnik do 200 C i włożyć je na 20-35 min, aby skóra się przypiekła. Obrać dokładnie, a następnie zmiksować. Dodać oliwę z oliwek, kminek, czarny pieprz, imbir. Zagotować
Idealnym dodatkiem jest oczywiście makaron, najlepiej razowy rurki.
Do tego parmezan i przesmażone na oliwie orzeszki pinii, ziarna słonecznika czy pestki dyni.
Dodać można śmietanę lub jogurt naturalny. Wpierw rozrobić z ciepła wodą, a później dodać do zmiksowanej papryki i przypraw.
smacznego