poniedziałek, 1 lutego 2010

Nadziewana papryka

Kto nie lubi nadziewanej papryki?
Raczej nikt.
Do tego jeszcze bakłażan oraz cukinia.
Cała trójka to moje ulubione warzywa.

składniki

2 zielone duże papryki
2 czerwone duże papryki
2 pomarańczowe duże papryki
2 żółte duże papryki

2 bakłażany
4 cuknie
oliwa z olwiek
chleb razowy gruboziarnisty

przyprawy

1 łyżeczka estragon
1 łyżeczka tymianek
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki kozieradki
papryka ostra
sos sojowy

Goni nas czas, goni nas głód.

Papryki smażyć i obrać ze skórki. Jeśli nie będzie chciała zejść to zapiec ze skórką, a później zdjąć.Papryki zapiec w foli aluminiowej w rozgrzanym piekarniku.
Bakłażan oraz cukinie drobno posiekać i w małej ilości wody ugotować pod przykryciem.
Dodać przyprawy. Można dodać trochę sosu sojowego.
Wymieszać i nakładać na papryki.
Podawać z razowym chlebem podgrzanym w tosterze.

Przekąska lub ciepła kolacja nie tylko dla dwojga.