środa, 10 marca 2010

wykwintna zupa z szafranem









 Szafran (Crocus L.) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego ponad 80 gatunków. Gatunkiem typowym jest Crocus sativus L. 




Roślina przyprawowa : Od wieków też hoduje się szafran uprawny, szafran siewny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
Sztuka kulinarna : Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem. (wikipedia.pl)



składniki

3 pietruszki
4 marchewki
zielona papryka
śmietana kremówka 30 %
2 ziemniaki
soczewica czerwona
koperek
pieprz czarny
szafran
oregano
łyżka masła
liść laurowy
sól
makaron lub grzanki

Gotujemy

Marchew, pietruszke przekroić na kilka części i ugotować wraz z kilkoma listkami laurowymi. Ziemniaki ugotować osobno w łupinach. Soczewice ugotować osobno. Następnie połączyć warzywa i zalać śmietaną rozrobioną wrzątkiem. Dodać szczyptę szafranu, a następnie pieprz, sól oraz masło. Na sam koniec posypać oregano i ozdobić koperkiem. Najlepszym dodatkiem makaron lub grzanki.

Dzisiejsza słodkość!