poniedziałek, 8 marca 2010

duszony koper włoski

Warzywa duszone każdy wie, że zdrowe i smaczne...często bywają jednak do znudzenia podobne. Warto dodać trochę inicjatywy a nasz talerz się zmieni nie do poznania ;-)

składniki

3- 4 bulwy kopru włoskiego
2-3 pietruszki
3-4 marchwie
sok z cytryny
2-3 łyżki ghee ( masło klarowane)

przyprawy

świeży koperek
łagodne curry
świeża zielona pietruszka
pieprz różnokolorowy
kminek
czarnuszka
kozieradka

Dusimy

Warzywa pokroić w duże kawałki, plastry, słupki. Ghee rozgrzać i wrzucić kozieradke, czarnuszke oraz kminek. Wpierw dusić pod przykryciem koper oraz pietrszuke, następnie marchewke. Dusić do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Można dodać trochę wody z sokiem z cytryny. Przed podaniem doprawić pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem i pietrszuką.

Smaczengo!