poniedziałek, 8 marca 2010

Warzywa grillowane

Nadchodzi czas pikników i grilla...oczywiście po wegetariańsku.
Nietylko jedzenie na łonie natury jest przyjemne... :-)

składniki

patyczki
folia aluminowa
brokuł
kalafior
papryka biała, żółta, czerwona, pomarańczowa, zielona
dynia
cukinia
pieczarki
liść laurowy

Nabijanie 

Na patyczki nadziewać kolejno warzywa wpierw pokrojone na mniejsze kawałki. Przygotować prostokąty z folii aluminowej. Zanim zawiniesz osobno szaszłyki w folie, wrzuć po kilka listków laurowych do każdego z nich. Aromat przesiąknie warzywa. Ach!

Kiedy pogoda nie sprzyja umieść w żaroodpornym naczyniu szaszłyki. Polej trochę oliwą z oliwek, wrzuć listki laurowe i zapiec przez około 20-30 minut w temperaturze 200C. Czas pobytu w piekarniku...zależy od Ciebie, czy wolisz miękkie warzywa, czy chrupiące.

Wiosna tuż tuż...brzuch zrzuć ;-)!