wtorek, 9 marca 2010

kapusta pekińska z pomidorami i pieczarkami

Pieczarka (Agaricus L.) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Charakterystyka: Grzyby z rodzaju Agaricus to saprotrofy wytwarzające owocniki z mięsistymi kapeluszami o suchej, nagiej lub łuskowatej powierzchni i blaszkowym hymenoforze. Blaszki u młodych owocników różowe, po dojrzeniu brązowe, nie przyrośnięte do trzonu, o regularnej tramie. Na trzonach u wielu gatunków znajduje się przyrośnięty pierścień. Zarodniki pieczarek są okrągławe lub eliptyczne, gładkie, pozbawione pory rostkowej, a ich wysyp jest barwy brązowej. (wikipedia.pl)

składniki

kilka dużych pieczarek
3-4 pomidory 
natka pietruszki
słodkie curry
jogurt naturalny
kapusta pekińska

Zdrowej żyć i jeść!

Pieczarki umyć i wydrążyć nóżki. Przesmażyć nóżki na oliwie z oliwek,  a następnie kapelusze. Posypać środek curry. Na talerzu ułożyć kapustę pekińską porwaną  na mniejsze kawałki lub pokrojoną w paski. Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Ułożyć pomiędzy pieczarkami. Polać jogurtem naturalnym i posypać natką pietruszki.


Polecam!!!