kapusta pekińska z pomidorami i pieczarkami
Pieczarka (Agaricus L.) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych
(Agaricaceae). Charakterystyka: Grzyby z rodzaju Agaricus to saprotrofy
wytwarzające owocniki z mięsistymi kapeluszami o suchej, nagiej lub łuskowatej powierzchni i
blaszkowym hymenoforze. Blaszki u młodych owocników różowe, po dojrzeniu brązowe,
nie przyrośnięte do trzonu, o regularnej tramie.
Na trzonach u wielu gatunków znajduje się przyrośnięty pierścień. Zarodniki
pieczarek są okrągławe lub eliptyczne, gładkie, pozbawione pory rostkowej,
a ich wysyp jest barwy brązowej. (wikipedia.pl)
składniki
kilka dużych pieczarek
3-4 pomidory
natka pietruszki
słodkie curry
jogurt naturalny
kapusta pekińska
Zdrowej żyć i jeść!
Pieczarki umyć i wydrążyć nóżki. Przesmażyć nóżki na oliwie z oliwek, a następnie kapelusze. Posypać środek curry. Na talerzu ułożyć kapustę pekińską porwaną na mniejsze kawałki lub pokrojoną w paski. Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Ułożyć pomiędzy pieczarkami. Polać jogurtem naturalnym i posypać natką pietruszki.
Polecam!!!