środa, 13 stycznia 2010

włoski chleb Focaccia

Stare dzieje, włoska firma i włoska kuchnia...
zaraz po indyjskiej i tajskiej moja ulubiona

Przepis ten otrzymałam od Ewy Stelmachowskiej z Łodzi i niedawno go na nowo odświeżyłam.
Wiele tu własnych i Ewy modyfikacji, można próbować na wiele sposób, jednak
zawsze chleb jest po prostu pyszny...

Chleb Focaccio to włoski chleb podawany do obiadu.
Jest on zawsze płaski, prostokątny, z dołkami po całej powierzchni, z aromatycznymi ziołami.
Idealny z makaronem i pesto lub sosami serowo-jogurtowymi. Wyśmienity z różnymi sałatkami np salate Caesar.


składniki

50 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 szklanki mąki (ile zabierze ciasto)
6-8 łyżek oliwy z oliwek najlepiej tej z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki posiekanych ziół ( najlepiej świeżych)
majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia, oregano, bazylia
1-2 łyżki parmezanu

można dodać
prażony sesam
siemie lniane
słonecznik
zmielone włoskie orzechy
czosnek

Chleb już pachnie...

Drożdże, wodę, cukier i trochę mąki zarobić do gęstości śmietany i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie, około 10-15 minut.
Następnie dodać sól, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka ziół oraz mąkę, 3 szklanki lub więcej ile wejdzie, tak, aby ciasto było miękkie ale nie kleiste.
Dodać 1 łyżkę pramezanu oraz ewentualnie np. sezam.
Dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem.
Wyłożyć ciasto na prostokątnej wysokiej blasze, posmarowanej oliwą.
Można użyć szklanej formy, np 30 cm x 23 cm x 6 cm.
Pozostawić do wyrośnięcia aż ciasto dojdzie do brzegów blachy. Następnie palcami zrobić małe wgłębienia po całej powierzchni ciasta. Posmarować resztą oliwy i posypać resztą ziół oraz resztą parmezanu.

Wstawić do gorącego pieca 200C na około 20- 25 minut do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, a wykałaczka będzie czysta.
Gdy lekko ostygnie kroić w prostokąty i podawać do obiadu.
Ponieważ ten chleb nie wymaga podwójnego rośnięcia całe przygotowanie zajmuję 1 godzinę.

Al dente !