składniki
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanka wody
2 szklanki cukru brązowego
5 łyżek miodu kwiatowego np.: lipowy
1 opakowanie mleka w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
olejek pomarańczowy
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
300 g gorzkiego kakao
200 g karobu
Własna czekolada
Zagotować w garnku wodę, dodać margarynę, cukier brązowy i waniliowy oraz miód. Zagotować. Ostudzić i dodać mleko w proszku i kręcić tak długo, jak nie będzie żadnych grudek. Dodać kakao, karob, olejek pomarańczowy, skórkę pomarańczową, orzechy nerkowca. Wlać do formy, aby wystygło i zastygło. Najlepiej formę wysmarować niewielką ilością margaryny.
Następnym razem spróbuj innych składników smakowych, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, kokos, sezam, suszone morele, migdały.
A może na ostro: morska sól, chilli, czarny pieprz.
Enjoy your own handmade chocolate!