piątek, 15 stycznia 2010

Pitta Coi Pomodori

Pitta każdy ją choć raz w życiu próbował, pełno jej w okolicznych barach na dworcu, 
a we Włoszech to tak zwany chleb powszedni.
Ale nie każdy sam ją przyrządzał w domu, a zachęcam, bo to idealne danie na kolacje czy obiad,
a nawet śniadanie.
W zależności od dodatków staję się wyjątkową przekąskom lub sytym daniem.


składniki na ciasto

30 g drożdży
600 g mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli
woda

można dodać:
1- 2 łyżki maku
1 łyżka papryki ostrej

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać kilka łyżek mąki. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać resztę mąki oraz oliwę z oliwek, sól, mak oraz paprykę ostrą. Ugnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę i pozostawić na jedną godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Następnie włożyć je do natłuszczonej oliwą miski i raz jeszcze pozostawić aż wyrośnie.

składniki na farsz

500 g pomidorów
3-4 zielone papryki
oliwa z oliwek
5 łyżek czarnych oliwek
2-3 łyżki kaparów
tarty ser pecorino ( najlepiej)
świeża bazylia
suszona bazylia
czarny pieprz

Rozgrzać oliwę z oliwek w głębokiej patelni. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Pokrojone pomidory oraz paprykę poddusić na oliwie wraz  z bazylią. Dodać czarny pieprz do smaku oraz czarne oliwki i kapary.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na głęboką blachę natłuszczoną oliwą. Na placek kłaść farsz i posypać go startym serem. Posmarować oliwą i piec w temp 220C około 25-30 min.

Można też formować cienkie okrągłe placki i upiec je osobno, po czym nakładać farsz zaraz po upieczeniu. Wstawić raz jeszcze do piekarnika, aby ser się rozpuścił.

gustosa!