poniedziałek, 18 stycznia 2010

cykoria po holendersku

Wiatraki, kanały, rowery, tulipany, wystawy, muzea, świątynie, kluby, podróże, dzieciaczki i ludzie...festiwale i początek pracy z własnym ciałem - joga.

Holandia wciąż jest we mnie, choć minęło już tyle lat. Niektórzy ludzie pojawili się na nowo.

Kilka przepisów też odżyło.Pamięć jednak mam niezawodną. 

składniki 

8 dużych cykorii
papryka ostra i słodka
400 g żółtego sera
2-4 łyżki masła
0,5 kg ziemniaków
morska sól gruboziarnista
kminek mielony 
300 g gęstej śmietany


Czas zacząć! 

Cykorie umyć i wykroić środek ostrym nożem. Ugotować w głębokim garnku aż do miękkości, ale nie rozgotować. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie. Cykorie ułożyć w naczyniu i posypać ostrą i słodką papryką. Grubymi plastrami żółtego sera przykryć cykorie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180C) i zapiec aż ser się rozpuści.

Doskonały dodatek 

Ziemniaki umyć i pokroić w talarki. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Przyprawić solą i kminkiem.
Wstawić do piekarnika o temp. 180C. Piec aż będą gotowe, około 25-35 min. Zalać śmietaną wpierw rozpuszczoną w szklance gorącej wody.

smakelijk