niedziela, 10 stycznia 2010

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Cukiernicze improwizacje,
bez jajeczne oczywiście!

składniki na ciasto

3 dkg drożdzy
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła lub1/3 szklanki oleju
sok i skórka z jednej cytryny
szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki rodzynek
1 kg dowolnych owoców ( jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, owoce leśne, rabarbar)

składniki na kruszonkę 

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1 opakowanie cukru waniliowego

zaczynamy

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki i odstawić do wyrośnięcia.
Połączyć kolejno wszystkie składniki oraz mleko i zaczyn drożdżowy. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Na końcu dodać namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze zagnieść i odstawić na 1 godzinę, aby wyrosło. Piec w temp. 180 C, około 40 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć. Wyjąć upieczone ciasto i pokryć warstwą przygotowanych, umytych i pokrojonych owoców, bez pestek. Kruszonką posypać i zapiec, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

improwizacje zawsze udane,
sprawdzone i smaczne !