poniedziałek, 18 stycznia 2010

indonezja na twoim stole

Indonezja kiedyś była kolonią holenderską, dlatego też zdominowała ich własną narodową kuchnie.
Indonezja na własne oczy...kto wie, może kiedyś.
Tęsknie za Holandią. Rok wymiany był to czas wielu nowych przeżyć i wrażeń wielokulturowych.

składniki

300g ryżu
1 główka białej kapusty ( mała)
3 marchwie
1 główka sałaty
500g fasolki szparagowej
świeże kiełki pszenicy

sos orzechowy

500g masło orzechowe
chili
nasiona kolendry
sos sojowy
oliwa z oliwek lub olej arachidowy


Masło orzechowe wyłożyć do małego rondla i dodać gorącą wodę, aż do konsystencji gęstego sosu.Na osobnej patelni rozgrzać olej arachidowy lub oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojone na drobne kawałeczki świeże papryczki chilli ( 2-3 sztuki, bez pestek) lub 1-2 łyżeczki chilli w proszku. Następnie zmielone nasiona kolendry ( ok. 1 łyżeczka). Zalać 3-4 łyżkami sosu sojowego.

Ryż ugotować na sypko. Nie solić.

Kapustę posiekać, marchew pokroić w słupki. W woku lub dużej, głębokiej patelni wlać trochę wody, max 1/2 szklanki. Jak woda zacznie wrzeć, wrzucić warzywa. Po 1 min wyjąć, mają być chrupiące, nierozgotowane.
Fasolkę ugotować w małym rondlu również w małej ilości wody. Ma być ugotowana, ale niemiękka.

Sałatę posiekać i zmieszać z kiełkami pszenicy.

Podawać wszystko osobno w szklanych misach.
Do tego idealnie pasują chipsy indonezyjskie, jakie są jeszcze nie dostępne w Polsce, a bardzo popularne w Holandii czy U.K. Podobne walory smakowe mają prażynki.

Ryż posypać mieszanką warzyw i polać sosem oraz posypać prażynkami.

po indonezyjsku smacznego to lezat