sobota, 30 stycznia 2010

smażona cukinia w cieście

Rewelacyjna danie i zakąska.
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

składniki

3 duże cukinie
3 szklanki mąki
sól
czarny pieprz
papryka ostra
papryka słodka
majeranek
kolendra mielona
kurkuma
sok z cytryny
woda
olej do smażenia

Smażymy!

Cukinie umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Pokropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, papryką ostrą i słodką. Ciasto przygotować z mąki, soli oraz wody. Dodać kolendrę oraz kurkumę i majeranek. Ciasto roztrzepać widelcem, aby było gęste. Moczyć cukinie w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju do złotobrązowego koloru.

Chłopcy w kuchni czują się wyśmienicie, szczególnie, jak kobiecie wszystko smakuje!