poniedziałek, 12 października 2009

japoński talerz


Inspiracją kolacja w Thai Square w Saint Albans niedaleko Londynu. Polecam!
Niesamowicie pyszna kolacja i ten klimat Azji w Anglii ...okazją chwila...krótka i burzliwa. 


Upamiętniam wspomnienie, kiedy to kawa zbożowa zostawiła na drewnie plamę, jakiej nie można było tak po prostu zetrzeć...była w swojej spłaszczonej formie zaciśnięta szybą i drewnem ciekawa i piękna...godna pamięci.
zaraz do Londynu na wernisaż Mirka Bałki w Tate Modern
jeszcze tylko
szybko moja dzisiejsza wena... japońska


składniki

tofu 300 gram
olej słonecznikowy
seler
pietruszka
por
siedem małych cukinii
garść fasolki szparagowej
trzy marchwie
połówka małego kalafiora
papryka czerwona
papryka pomarańczowa
kiełki sojowe
oliwa z oliwek

przyprawy 

sos sojowy kilka łyżek
szczypta szafranu
papryka ostra

dodatki 

ryż brązowy

Przyrządzamy! 

Tofu kroimy w kostkę i moczymy w soku z cytryny wraz z łyżką sosu sojowego. Przesmażamy na oleju słonecznikowym wraz z drobno posiekanym małym kawałkiem selera, poru, marchewki, pietruszki.
Następnie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną marchew w półksiężyce, cukinie w grube talarki, paprykę w paski. Dodajemy sos sojowy, szafran i ostrą paprykę. Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę i wrzucamy do reszty warzyw wraz z drobno posiekanym kalafiorem, świeżym i nieugotowanym. Dodajemy sok z cytryny i tofu. Podajemy wraz z brązowym ryżem. Posypujemy świeżymi kiełkami sojowymi.

Energia Jing i Jang na twoim talerzu!