czwartek, 5 listopada 2009

Zapiekane bakłażany w sosie jogurtowym :) PYCHOTA!


Porcje zwiększają się, bo zima tuż tuż, więc naturalnego ciepełka w postaci boczusiów nie może zabraknąć! :-)

składniki

2 duże dorodne bakłażany
oliwa z oliwek
naturalny jogurt 400g
kostka sojowa 200g
połówka cytryny 

przyprawy

papryczki chilli razy 2-3
tymianek
oregano
kurkuma
cukier brązowy
szafran
sól morska

dodatki

wcześniej przygotowane naleśniki
oraz starty żółty ser
lub
ryż brązowy

Patelnia w ruch! 

Kroimy bakłażany, wpierw myjemy dokładnie:), na duże kawałki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek.
Kostkę sojową gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i wrzucamy na patelnie do naszych bakłażanów. 
W osobnym garnku przygotowujemy sos jogurtowy wraz z dwie łyżeczkami kurkumy, dużą ilością oregano i tymianku oraz ciepłej wody, tak, aby nie było za rzadkie.. Do naszej patelni wrzucamy drobno posiekane chilli bez pestek oraz cukier brązowy - 2 łyżeczki lub więcej, jak kto woli więcej słodkości.
Wciskamy sok z połówki cytryny. Studzimy.
Jeśli mamy czas przygotowujemy naleśniki i trzemy ser żółty na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do temp 250C
i na wysmarowanej oliwą brytfankę układamy nasze wpierw zawinięte naleśniki z bakłażanami.
Posypujemy serem i zalewamy resztą sosu, jeśli nam zostanie.
Zapiekamy i ofiarujemy i jemy!! :):)

sva prasada ki jaya!