poniedziałek, 1 listopada 2010

oliwkowe kotlety z cieciorki



składniki: 

2-3 szklanki cieciorki 
mały słoiczek przecieru pomidorowego 
śmietana słodka pół szklanki
olej do smażenia
bułka tarta 
majeranek 
bazylia
czarny sezam 
gałka muszkatołowa  
sól 
czarny pieprz
ziołowy pieprz
OLIWKI ZIELONE DUŻO WIĘCEJ CORAZ WIĘCEJ


Moczymy, a później smażymy :)

Cieciorkę zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować około 45 minut. Zmielić blenderem. Zalać przecierem pomidorowym oraz śmietaną i przyprawić. 
Skroić drobno oliwki zielone lub zmielić blenderem i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą jeśli konsystencja będzie zbyt miękka.Lepić małe kotlety i obtaczać w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.  


Smakują wybornie, im więcej oliwek tym bardziej oliwkowe.


Podawane z żółtym serem lub sałatką grecką. 
Moi sąsiedzi już proszą o następne.


Smacznego!