środa, 24 marca 2010

Ruccola i nie tylko...



Same smakołyki w naszej salaterce. Sami zobaczcie!

składniki

marynowany imbir
oliwki ( jak dodałam nadziewane migdałami)
pomidor świeży
pomidory suszone
oliwa z oliwek pierwszej klasy
oregano suszone
żółta papryka
ser mozzarella

Przygotowanie

Ruccole skropić obficie oliwą z oliwek. Pokroić bardzo drobno imbir marynowany oraz w kostkę ser mozzarella. Następnie dodać oregano. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone suszone pomidory oraz żółtą paprykę. Przed podaniem ozdobić świeżym pomidorem.

nic dodać, nic ująć...!! Można się tylko delektować :-)

piątek, 19 marca 2010

gruszka z orzechami i cykorią

orzechowe opowieści piątkowe

składniki

słodka gruszka
orzechy włoskie
liście cykorii
ser pleśniowy rocpol
sos musztardowy

Przygotowanie

Na talerzu ułożyc liście cykorii, następnie porkojoną w cienkie plastry gruszkę. Orzechy włoskie posiekać i posypać talerz. Ser plesniowy pokroić w kostkę i ułożyc na talerzu. Polać wszystko sosem musztradowym łagodnym.

Piątkowe spotkanie z nieznanym :-)

środa, 10 marca 2010

wykwintna zupa z szafranem









 Szafran (Crocus L.) – rodzaj roślin z rodziny kosaćcowatych. Należy do niego ponad 80 gatunków. Gatunkiem typowym jest Crocus sativus L. 




Roślina przyprawowa : Od wieków też hoduje się szafran uprawny, szafran siewny (Crocus sativus). Wysuszone znamiona szafranu uprawnego używane są jako przyprawa. Ten żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego.
Sztuka kulinarna : Szafran barwi potrawy na żółto. Zbyt duża ilość szafranu sprawia, że potrawa staje się gorzka. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były ongiś tzw. "baby szafranowe", czyli drożdżowe puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem. (wikipedia.pl)



składniki

3 pietruszki
4 marchewki
zielona papryka
śmietana kremówka 30 %
2 ziemniaki
soczewica czerwona
koperek
pieprz czarny
szafran
oregano
łyżka masła
liść laurowy
sól
makaron lub grzanki

Gotujemy

Marchew, pietruszke przekroić na kilka części i ugotować wraz z kilkoma listkami laurowymi. Ziemniaki ugotować osobno w łupinach. Soczewice ugotować osobno. Następnie połączyć warzywa i zalać śmietaną rozrobioną wrzątkiem. Dodać szczyptę szafranu, a następnie pieprz, sól oraz masło. Na sam koniec posypać oregano i ozdobić koperkiem. Najlepszym dodatkiem makaron lub grzanki.

Dzisiejsza słodkość!

wtorek, 9 marca 2010

Ogórkowo - ogórek i kwiaty ogórecznika

Ogórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Pochodzi ze Środkowej Azji. Należą do niego 53 gatunki. Gatunkiem typowym jest Cucumis sativus. (wikipedia.pl)

składniki


kwiaty ogórecznika
ogórek świeży
ogórek kiszony
ogórek konserwowy
kukurydza
czerwona papryka
sałata
majonez sojowy
czarny pieprz
świeże oregano

Na zielono

Paprykę oraz ogórki różnego rodzaju pokroić w kostkę, plastry, słupki, wedle uznania. Na talerzu ułożyc liście sałaty Posypać papryką, kukurydza i ogórkami. Przyozdobić kwiatami ogórecznika. Polać majonezem sojowym oraz popieprzyć. Świeże oregano posiekać i posypać na wierzchu.


Ogórek Ogórek zielony ma garniturek...
wykonywał zespół Fasolki

Wesoło jesienią w ogródku na grządce,
Tu ruda marchewka tam strączek,
Tu dynia jak słońce, tam główka sałaty,
A w kącie ogórek wąsaty.
Ref.:
Ogórek, ogórek, ogórek,
Zielony ma garniturek,
I czapkę i sandały,
Zielony, zielony jest cały.
Czasami jesienią na grządkę w ogrodzie,
Deszczowa pogoda przychodzi,
Parasol ma w ręku, konewkę ma z chmur,
I deszczem podlewa ogórki.

surówka z trybulką

Trybuła ogrodowa (Anthriscus cerefolium) nazywana też trybułką jest rośliną jednoroczną rosnącą do wysokości 30 – 60 cm. Kiedy zioło otrzyma prawidłowe warunki wzrostu potrafi podwoić dwa razy swoją wysokość. Ziele to pochodzi z południowej Rosji, Kaukazu oraz z obszarów środkowego wschodu.
Trybuła ogrodowa charakteryzuje się delikatnymi, koronkowymi liśćmi przypominającymi liście pietruszki. Dlatego też w zastępstwie pietruszki, młode pędy oraz liście trybuły ogrodowej są używane do przyprawiania potraw.
Trybuła ogrodowa ma cienkie, wyprostowane łodygi oraz powierzchowne korzenie. Zioło to produkuje małe, białe kwiatki rosnące w kiściach podobne do kwiatów marchwi pastewnej. Zioło to kwitnie wczesnym latem. Trybuła ogrodowa dobrze rośnie w doniczkach i może być hodowana w domu w czasie zimowych miesięcy. Liście, kwiaty oraz korzenie trybuły ogrodowej są jadalne. (http://zielnik.herbs2000.com/ziola/trybula_ogr.htm)


składniki

trybulka
marchew
pomidorki koktaliowe
fasolka szparagowa
cykoria
słonecznik
jedna pomarańcza
kilka łyżek jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek


Kolorowo

Marchew zatrzeć na drobnej tarce, pomidorki koktaliowe przekroić na połówki. Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.  Cykorie posiekać na paski. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Słonecznik przyprażyć na oliwie z oliwek. Trybulkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i polać jogurtem. Wedle uznania doprawić przyprawami. Ja polecam bez!


kolorowo i zdrowo!

kapusta pekińska z pomidorami i pieczarkami

Pieczarka (Agaricus L.) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Charakterystyka: Grzyby z rodzaju Agaricus to saprotrofy wytwarzające owocniki z mięsistymi kapeluszami o suchej, nagiej lub łuskowatej powierzchni i blaszkowym hymenoforze. Blaszki u młodych owocników różowe, po dojrzeniu brązowe, nie przyrośnięte do trzonu, o regularnej tramie. Na trzonach u wielu gatunków znajduje się przyrośnięty pierścień. Zarodniki pieczarek są okrągławe lub eliptyczne, gładkie, pozbawione pory rostkowej, a ich wysyp jest barwy brązowej. (wikipedia.pl)

składniki

kilka dużych pieczarek
3-4 pomidory 
natka pietruszki
słodkie curry
jogurt naturalny
kapusta pekińska

Zdrowej żyć i jeść!

Pieczarki umyć i wydrążyć nóżki. Przesmażyć nóżki na oliwie z oliwek,  a następnie kapelusze. Posypać środek curry. Na talerzu ułożyć kapustę pekińską porwaną  na mniejsze kawałki lub pokrojoną w paski. Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Ułożyć pomiędzy pieczarkami. Polać jogurtem naturalnym i posypać natką pietruszki.


Polecam!!!

surówka z kwiatów ogórecznika...ach chce się żyć!

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny ogórecznikowatych (szorstkolistnych). Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. W Polsce uprawiany, czasami występuje w formie zdziczałej (efemerofit), jako chwast.  
Sztuka kulinarna: młode, jeszcze nie owłosione liście, drobno posiekane, używane są jako przyprawa do sałatek, sosów, zup. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Używa się go do aromatyzowania niektórych likierów, napojów, octu, win.  
Roślina miododajna: Jeden kwiat ogórecznika zawiera aż do 12 mg nektaru, a w nim 44-77% cukru.
Roślina kosmetyczna: Może być stosowany w kosmetyce w sposób podobny jak ogórek. Olej z ogórecznika lekarskiego (borogoglandyna) (Oleum Boraginis) o żółtawej barwie stosowany jest do pielęgnacji skóry bardzo suchej, łuszczącej się, wrażliwej, dobrze oczyszcza skórę usuwając zanieczyszczenia z porów i zamykając je. Zawiera składniki spotykane dotychczas tylko w mleku matki. (wikipedia.pl)


składniki

kilka kwiatów ogórecznika
papryka żółta
ogórek
pomidor
oliwki czarne
sałata zielona


dodatki

pieprz czarny
sól morska gruboziasnista
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pestki dyni
słonecznik

Na zdrowie

Sałatę pokrojoną w grube paski ułożyć w salaterce lub bezpośrednio na talerzu. Reszte warzyw pokroić w kostkę. Kwiaty ogórecznika pokroić w na mniejsze części. Przyprażyć na oliwie z oliwek pestki dyni oraz słonecznika. Doprawić przyprawami oraz sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.


Wiosna tuż tuż! Ogórecznik zakwitnie nie tylko w ogrodzie, ale i na naszym stole!

poniedziałek, 8 marca 2010

ziemniaki w mundurkach z pikantym masłem ziołowym

Ziemniaki...tysiące sposobów :-)

składniki

młode ziemniaki
2 kostki masła
suszona natka pietruszki
suszony koperek
suszone oregano
pieprz czarny
curry
papryka czerwona
papryka ostra

Przygotowanie

Masło ziołowe szybkie w przygotowaniu i służące na wiele sposobów. Dwie kostk masła wymieszać z ziołami i przyprawami. Najlepiej zmiksować ponownie. Uformować walec i zawinąć w folie lub pergamin. Schłodzić w lodówce.

Wyszorowane, nieobrane ziemniaki grillujemy na grillu lub pieczemy w piekarniku (200C- 45 min). Rozkrajamy na połówki i serwujemy z plastrami masła.

Masło można formować również w kulki i obtaczać przyprawami. Zawinąć w folie lub pergamin i włożyć do lodówki.

Złote masło zmieni swój kolor nie do poznania! :-)

kalafior i brokuły w sosie śmietanowym z parmezanem

Wiosna Wiosna...a na targu pojawią się co raz dorodniejsze warzywa...
czy to zasługa słońca? mam nadzieje!


składniki

kalafior
brokuł
starty parmezan
duże opakowanie śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
koperek
szczypiorek
rozmaryn

Przyżądzamy

Zagotować śmietanę. W szklance rozrobić mąkę pszenną z gorącą wodą i powoli wlewając do śmietany energicznie mieszać. Dodać zioła. Wymieszać. Kalafior i brokuł gotujemy na parze w całości. Polewamy sosem i gotowe! 

Parmezan jako dodatek...dla mnie konieczny!

duszony koper włoski

Warzywa duszone każdy wie, że zdrowe i smaczne...często bywają jednak do znudzenia podobne. Warto dodać trochę inicjatywy a nasz talerz się zmieni nie do poznania ;-)

składniki

3- 4 bulwy kopru włoskiego
2-3 pietruszki
3-4 marchwie
sok z cytryny
2-3 łyżki ghee ( masło klarowane)

przyprawy

świeży koperek
łagodne curry
świeża zielona pietruszka
pieprz różnokolorowy
kminek
czarnuszka
kozieradka

Dusimy

Warzywa pokroić w duże kawałki, plastry, słupki. Ghee rozgrzać i wrzucić kozieradke, czarnuszke oraz kminek. Wpierw dusić pod przykryciem koper oraz pietrszuke, następnie marchewke. Dusić do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Można dodać trochę wody z sokiem z cytryny. Przed podaniem doprawić pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem i pietrszuką.

Smaczengo!

Piure ziemniaczane

Ziemniaki na wiele sposobów. Chyba jedynie na surowo się ich nie je,
a może gdzieś na końcu świata...kto wie?


składniki

ziemniaki

wedle uznania:
masło ghee,
śmietana,
jogurt sojowy,
oliwa z oliwek

koperek zielony
gałka muszkatoałowa
sól


Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy będą miękkie, wymieszać je z wodą z gotowania, dodając masło, oliwe z oliwek, śmietanę lub jogurt sojowy - wedle uznania i upodobania. Doprawić gałką muszkatołową i posypać świeżym posiekanym koperkiem.

Piure na każdą okazję :-)

Warzywa grillowane

Nadchodzi czas pikników i grilla...oczywiście po wegetariańsku.
Nietylko jedzenie na łonie natury jest przyjemne... :-)

składniki

patyczki
folia aluminowa
brokuł
kalafior
papryka biała, żółta, czerwona, pomarańczowa, zielona
dynia
cukinia
pieczarki
liść laurowy

Nabijanie 

Na patyczki nadziewać kolejno warzywa wpierw pokrojone na mniejsze kawałki. Przygotować prostokąty z folii aluminowej. Zanim zawiniesz osobno szaszłyki w folie, wrzuć po kilka listków laurowych do każdego z nich. Aromat przesiąknie warzywa. Ach!

Kiedy pogoda nie sprzyja umieść w żaroodpornym naczyniu szaszłyki. Polej trochę oliwą z oliwek, wrzuć listki laurowe i zapiec przez około 20-30 minut w temperaturze 200C. Czas pobytu w piekarniku...zależy od Ciebie, czy wolisz miękkie warzywa, czy chrupiące.

Wiosna tuż tuż...brzuch zrzuć ;-)!

sos pomidorowo - paprykowy

sos pomidorowo - paprykowy a do tego  zielona fasolka szparagowa 
- kopozycjyjnie i ze smakiem!


składniki

6-7 pomidorów
2-3 papryki
kurkuma
imbir
goździki
kardamon
chilli
majeranek
koperek
jogurt sojowy
oliwa z oliwek
fasolka szparagowa


Sosik...

Paprykę i pomidory ugotować na parze. Obrać ze skórki i zmiksować. W rondlu na oliwie z oliwek przyprażyć lekko goździki, kardamon oraz imbir i suszone chilli. Wspypać kurkume ( ok 1 łyżeczka) a następnie wlać jogurt sojowy. Wymieszać i dodać zmiksowane pomidory i paprykę.

Fasolkę ugotować na parze. Polać sosem i zajadać :-).

Kompozycja nie do odrzucenia!

środa, 3 marca 2010

awokadowe szaleństwo

Awokado warzywo czy owoc...miłości? :-)

składniki

awokado
brokuł
sałata lodowa
ruccola
limonka
sól morska gruboziarnista
papryka czerwona


Kroimy!

Warzywa obrać i pokroić na różne warianty. Plasterki oraz kostkę. Sałatę lodowe połamać. Oddzielić drobne kwiaty brokuła. Wymieszać awokado, brakuł, sałate lodową, ruccolę oraz paprykę czerwoną. Limonke przekroić na ćwiartki. Podawać na liściach sałaty i ćwiartkami limonki. Posypać ( dla chętnych) solą gruboziarnistą.

Zasmakuj zdrowy talerz!

Czerwone jędrne pomidory z farszem warzywnym

Każdy pomidor dokładnie zbadać, aby był jędrny, czerwony i mięsisty :-)

składniki

pomidory
ogórek
śmietana
sałata zielona
papryka
oliwki czarne
kukurydza
groszek
kapary
papryczki Jalapeno
ser żółty

Wydrążamy!

Każdego pomidora wydrążyć dokładnie ale delikatnie, aby go nie naruszać. Wcześniej wszystkie warzywa pokroić bardzo drobno i wymieszać ze śmietaną. Dodać wydrążony miąższ z pomidorów. Dodać drobno pokrojone papryczki Jalapeno. Posypać żółtym serem. Można zapiec w piekarniku aż ser się rozpuści, albo podawać na zimno.

przystawka na każdą okazję!

Sałatka ze smażonymi pieczarkami z cykorią

Cykoria, czy można jej nie lubić?
Na zimno i na ciepło, doskonała zawsze na każdą porę roku.

składniki

ser feta
pieczarki
cykoria
papryka zielona, czerwona, pomarańczowa
pomidory
kukurydza
sałata zielona
oliwa z oliwek
oliwki czarne i zielone
świeży tymianek

Kroimy!

Pieczarki pokrojone w talarki przesmażyć na oliwie z oliwek. Reszte warzyw pokroić. Pokropić oliwą z oliwek i posypać świeżym tymiankiem. Dodac oliwki oraz kukurydze. Dodać ser feta na samym końcu.
Można dodać sól morską gruboziarnistą oraz inne przyprawy. Jednak w okresie wiosennym polecam zajadanie się samym smakiem warzyw.

Smacznego!

wykałaczki na ząb - czyli kolorowe koreczki

Pikinkowe party lub wieczorne ogrodowe pogaduchy.


składniki

paczka wykałaczek
pomidorki koktaljowe
ogórek świeży 
drobne młode listki selera naciowego
ser kozi ewentualnie inny wedle uznania
sałata lodowa

Nabijamy!

Pokroić ogórka nożem karbowanym, nie obierać ze skórki jeśli ogórki są świeże i młode. Wygiąć w litere U i w środek umiejscowić pomidorka. Nabić na pal ;-). następnie kawałek sałaty, sera i listek selera naciowego. Na sam koniec znów pomidorek. 

Ułożyć na talerzu i zajadać. 

Czerwona sałata nadziewana farszem warzywnym

Warzywa świeże i coraz tańsze znów nadchodzą :-) Wiosna piękna i radosna! A tutaj mam dla Was sałatkę na liściu czerwonej kapusty :-)

składniki

czarne i zielone oliwki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
tofu naturalne lub wędzone
100 g brązowego ryżu
czerwona sałata
brokuł
kalafior
koper włoski
2-3 pomidory
żółta papryka


Zaczynamy!

Warzywa umyć i pokroić w kolejności. Ważne :-) Koper włoski w cieńkie paski. Pomidory i paprykę w kostkę. Kalafior i brokuły spażyć gorącą wodę i podzielić na małe kwiaty. Ryż ugotowany wymieszać z tofu pokrojonym w kostkę. Przyprawić ziołami prowansalskimi. Dodać łyżke oliwy z oliwek. Liście sałaty umyć i osuszyć. Wypełnić wpierw ryżem a następnie pomidorami i papryką. Na wierzch posypać małymi kwiatami brokuła i kalafiora. Na samym końcu naszego w=zdrowego wierzchołka ułożyć oliwki.

Smacznego!

sok pomidorowo - selerowy

Wiosna tuż tuż...więc sokowirówka w ruch :-)

składniki

1 kg pomidorów 
2-4 łodygi selera naciowego
kawałek selera białego
pieprz czarny
majeranek
łagodne curry

Wyciskamy! 

Sokowirówka zrobi wszystko. Wystarczy wpierw umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sok przyprawić wedle uznania i smaku.


Zdrowo i kolorowo!

wtorek, 2 marca 2010

wiosenny sok z selera naciowego, marchwi i jabłek

witaminy dla chłopczyka i dziewczynki :-)
soki soki dla ochłody :-)

składniki

2 kg młodej marchwi
2 wiązki selera naciowego
8 -12 jabłek
koperek
pietruszka

Wyciskamy!

Drobno posiekać świeże zioła. Z marchewi oraz selera naciowego wycisnąć sok. Następnie z jabłek. Wymieszać Dodać świeże zioła.
Pić rano i w południe i wieczorem.

Oczyszcza dodając energii.

cykoria ozdobiona marchewką

coś na ząb!

składniki

6 cykorii
oliwa z oliwek
2 marchwie
świeży tymianek
świeże oregano
rozmaryn
pomarańcz
sok z połówki cytryny
5 łyżek gęstej śmietany
papryka żółta

Zaczynamy!


Zatrzeć skórkę pomarańczową oraz wycisnąć sok z pomarańczy. Marchew drobno zatrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny. Przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodac zioła i wymieszać wraz ze śmietaną.
Wypełnić liście cykorii wpierw spażone wodą lub świeże, wedle gustu :-)
Drobno pokrojoną papryką ozdobić cykorie i nadzienie.

Chrupiąca sałata idealnym dodatkiem!

zupa warzywna

Wiosna tuż tuż...słońce świeci, błękit nieba i krokusy. Ach!
Czy ludzie nie powinni nosić baterii słonecznych w kieszeni?
Dziś dzień rozpoczęty medytacją, jogą a później jogging dookoła stawu wśród ptaków...łabędzi, kaczek, gęsi różnorodnych...jest ich tyle, że niesposób zliczyć.
Chwila na koncercie w katedrze i powrót :-)

składniki

ziemniaki
por
marchew
pietruszka
seler
kapusta włoska
seler naciowy 
zielony groszek
masło lub ghee ( klarowane masło)
łyżeczka łagodnego curry
pieprz czarny
świeży koperek

Gotujemy!!!

Warzywa drobno pokroić w kostkę. Proporcje w zależności od ilości gości i wielkości brzuszków.
Warzywa tj ziemniaki, marchew, pietruszke oraz seler przesmażyć na maśle, dodać pieprz oraz curry.
Zalać wodą. Gotować aż do miękkości. W osobnym naczyniu przesmażyć seler naciowy, zielony groszek oraz na samym końcu kapustę włoską. Wymieszać wszystkie składniki razem.
Posypać drobno posiekanym koperkiem.

czuję wiosnę!

sos curry - czy my go znamy??

sos curry powszechnie znany
ale niezastąpiony ten domowy!

składniki

oliwa z oliwek
czerwona papryka
żółta papryka
5-6 pieczarek
natka pietruszki
sok z połówki cytryny
duże opakowanie śmietany 18%
i oczywiście 2-3 łyżeczki curry


Przygotowanie

Drobno pokroić papryki i pieczarki i przesmażyć na oliwie z oliwek.
Zmiksować. Dodać sok z cytryny, posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę i curry. Wymieszać wszystko razem.
Podawać z ryżem, kaszami lub makaronem.

Gaura Purnima Ki Jaya!