sobota, 30 stycznia 2010

smażona cukinia w cieście

Rewelacyjna danie i zakąska.
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

składniki

3 duże cukinie
3 szklanki mąki
sól
czarny pieprz
papryka ostra
papryka słodka
majeranek
kolendra mielona
kurkuma
sok z cytryny
woda
olej do smażenia

Smażymy!

Cukinie umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Pokropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, papryką ostrą i słodką. Ciasto przygotować z mąki, soli oraz wody. Dodać kolendrę oraz kurkumę i majeranek. Ciasto roztrzepać widelcem, aby było gęste. Moczyć cukinie w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju do złotobrązowego koloru.

Chłopcy w kuchni czują się wyśmienicie, szczególnie, jak kobiecie wszystko smakuje!

środa, 27 stycznia 2010

szparagi w sosie serowym ze sliwkami i suszonymi pomidorami

Sos serowy to podstawa, kiedy masz cos  w lodowce i chcesz wyczarowac cos wiekszego.
Dzis bylo bardzo tworczo w kuchni, a to za sprawa targu, na ktorym, jak juz wspominalam mozna kupic wszystko za doslownie za grosze, a raczej pensy.

skladniki

20 zielonych swiezych szparagow
1 sloik suszonych pomidorow
4 duze suszone sliwki (niewedzone)
300g sera topionego gouda lub ementarel
smietana kremowa i gesta
ziola prowanslaskie
czarny pieprz
dwie lyzki masla
woda
3 ziemniaki

Przygotowanie

Ziemniaki umyte w skorupkach wstawic do rozgrzanego piekarnika. Piec do miekkosci w temperaturze 200C, najlepiej na funkcji grill.
Umyc szparagi, odkroic koncowki. Przekroic na polowe. Grube koncowki wrzucic pierwsze, nastepnie koncowki z kapeluszami. Gotowac do miekkosci, ale nie rozgotowac. W naczyniu zaroodpornym polaczyc z pokrojonymi suszonymi pomidorami i suszonymi sliwkami.

sos serowy

W jednej szklance goracej wody rozpuscic ser topiony. Gotowac na wolnym ogniu, ciagle mieszajac. Dodac smietane, wpierw zozrobiona z goraco woda, aby sie nie zwarzyla. Gotowac az sos zgestnieje. Woda musi troche odparowac. Dodac pieprz czarny oraz ziola prowansalskie.

Polewac sosem serowym szparagi oraz ziemniaki przekrojone na polowki.


Podniebienie jest juz przygotowane na mala uczte.

Avocado z pomarancza i pomidorami

Blog sie rozwija, a moje inwencje tworcze w kuchni rowniez.
Dzis cos lekkiego i latwego do przygotowania, a przede wszystkim bardzo zdrowego.


skladniki

3 avokado
15 pomidorkow koktaliowych
swieze listki bazyli
sok z cytryny
2 pomarancze
skorka pomaranczowa
sol
pieprz czarny
pieprz cayenne
1 lyzeczka tymianku
1/2 lyzeczki anyzu
szklanka wody
orzechy cachu

Czas na awokado

Awokado obrac i zatrzec na grubej tarce. Wrzucic na patalenie, zalac niewielka iloscia wody. Pokroic pomarancze w male kawalki. Zetrzec skorke pomaranczowa. Dodac do awokado. Dodac przyprawy oraz swieze pomidory koktaliowe. Zamieszac i posypac orzechami cachu. Idealnie pasuje jako przystawka na cieplo i zimno. Do pieczonych ziemiankow, tostow.


zdrowo i kolorowo!

wtorek, 19 stycznia 2010

handmade chocolate

czekolada, jaką przygotujesz w zaciszu domowym, a następnie będziesz się nią tylko delektował mrucząc...słodycz podniebienia, pokusa nie do odpracia ...


składniki

3/4 kostki margaryny
1/2 szklanka wody
2 szklanki cukru brązowego
5 łyżek miodu kwiatowego np.: lipowy
1 opakowanie mleka w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
olejek pomarańczowy
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
300 g gorzkiego kakao
200 g karobu

Własna czekolada

Zagotować w garnku wodę, dodać margarynę, cukier brązowy i waniliowy oraz miód. Zagotować. Ostudzić i dodać mleko w proszku  i kręcić tak długo, jak nie będzie żadnych grudek. Dodać kakao, karob, olejek pomarańczowy, skórkę pomarańczową, orzechy nerkowca. Wlać do formy, aby wystygło i zastygło. Najlepiej formę wysmarować niewielką ilością margaryny.

Następnym razem spróbuj innych składników smakowych, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, kokos, sezam, suszone morele, migdały.
A może na ostro: morska sól, chilli, czarny pieprz.


Enjoy your own handmade chocolate!

Badanie dzieci na diecie wegańskiej

http://neurokultura.pl/vege/635-badania-dzieci-na-diecie-weganskiej-.html

poniedziałek, 18 stycznia 2010

indonezja na twoim stole

Indonezja kiedyś była kolonią holenderską, dlatego też zdominowała ich własną narodową kuchnie.
Indonezja na własne oczy...kto wie, może kiedyś.
Tęsknie za Holandią. Rok wymiany był to czas wielu nowych przeżyć i wrażeń wielokulturowych.

składniki

300g ryżu
1 główka białej kapusty ( mała)
3 marchwie
1 główka sałaty
500g fasolki szparagowej
świeże kiełki pszenicy

sos orzechowy

500g masło orzechowe
chili
nasiona kolendry
sos sojowy
oliwa z oliwek lub olej arachidowy


Masło orzechowe wyłożyć do małego rondla i dodać gorącą wodę, aż do konsystencji gęstego sosu.Na osobnej patelni rozgrzać olej arachidowy lub oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojone na drobne kawałeczki świeże papryczki chilli ( 2-3 sztuki, bez pestek) lub 1-2 łyżeczki chilli w proszku. Następnie zmielone nasiona kolendry ( ok. 1 łyżeczka). Zalać 3-4 łyżkami sosu sojowego.

Ryż ugotować na sypko. Nie solić.

Kapustę posiekać, marchew pokroić w słupki. W woku lub dużej, głębokiej patelni wlać trochę wody, max 1/2 szklanki. Jak woda zacznie wrzeć, wrzucić warzywa. Po 1 min wyjąć, mają być chrupiące, nierozgotowane.
Fasolkę ugotować w małym rondlu również w małej ilości wody. Ma być ugotowana, ale niemiękka.

Sałatę posiekać i zmieszać z kiełkami pszenicy.

Podawać wszystko osobno w szklanych misach.
Do tego idealnie pasują chipsy indonezyjskie, jakie są jeszcze nie dostępne w Polsce, a bardzo popularne w Holandii czy U.K. Podobne walory smakowe mają prażynki.

Ryż posypać mieszanką warzyw i polać sosem oraz posypać prażynkami.

po indonezyjsku smacznego to lezat

cykoria po holendersku

Wiatraki, kanały, rowery, tulipany, wystawy, muzea, świątynie, kluby, podróże, dzieciaczki i ludzie...festiwale i początek pracy z własnym ciałem - joga.

Holandia wciąż jest we mnie, choć minęło już tyle lat. Niektórzy ludzie pojawili się na nowo.

Kilka przepisów też odżyło.Pamięć jednak mam niezawodną. 

składniki 

8 dużych cykorii
papryka ostra i słodka
400 g żółtego sera
2-4 łyżki masła
0,5 kg ziemniaków
morska sól gruboziarnista
kminek mielony 
300 g gęstej śmietany


Czas zacząć! 

Cykorie umyć i wykroić środek ostrym nożem. Ugotować w głębokim garnku aż do miękkości, ale nie rozgotować. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie. Cykorie ułożyć w naczyniu i posypać ostrą i słodką papryką. Grubymi plastrami żółtego sera przykryć cykorie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180C) i zapiec aż ser się rozpuści.

Doskonały dodatek 

Ziemniaki umyć i pokroić w talarki. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Przyprawić solą i kminkiem.
Wstawić do piekarnika o temp. 180C. Piec aż będą gotowe, około 25-35 min. Zalać śmietaną wpierw rozpuszczoną w szklance gorącej wody.

smakelijk

piątek, 15 stycznia 2010

Makaronowe podniebienie

Czysta improwizacja, już bez historii...tylko ssanie żołądka i pustki w lodówce...no prawie pustki ;)


składniki

3 cukinie
3 świeże ogórki
śmietana gęsta
oregano
pieprz cayene
makaron
starty żółty ser
oliwa z oliwek

Głodni na co czekać!

Zetrzeć ogórki na tarce. Wymieszać ze śmietaną oraz oregano i pieprzem. Ugotować makaron, najlepiej razowy. Cukinie pokroić w duże kawałki, przesmażyć na oliwie z oliwek.
Wymieszać razem składniki. Polać makaron i posypać startym żółtym serem.
Można też wszystko zapiec w piekarniku w temp 180C około 15 minut.

Nie ma rzeczy niemożliwych...

COUSCOUS z pomarańczą prosto z Marocco

Kasza couscous to tradycyjne danie Maroka...tysiące sposobów na couscous znają tylko prawdziwi Beduini.
Nasi przyjaciele Saad i Nordi przygotowali Tajin w Marrakeshu - nawet w upalne dni chce się jeść. Tutaj w St Albans też można je skosztować w przyjemnej restauracji o nazwie Marrakesh.


Choć wiadomo to nie to samo, co w domu Araba :-) ubogim, ale bardzo rodzinnym i gościnnym.

Tym razem couscous z pomarańczą, wiele było tych smakołyków na wspólnym obiedzie... innym razem będzie Tajin, ale to już wyższa szkoła gotowania.


składniki

250 g couscous
300 ml bulionu z warzyw ( błagam tylko nie kostka warzywna pełna glutaminianu sodu)
oliwa z oliwek
1 łyżka kolendry
1 łyżka kminku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasolki
2 pomarańcze

Zaczynamy...czas 15 min

Couscous to takie proste...

Paprykę sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobne kawałki. Zetrzeć skórkę pomarańczy, a pomarańczę pokroić w kostkę. Kaszkę couscous zalać wrzącym bulionem warzywnym i pozostawić pod przykryciem 4-5. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i wpierw wrzucić przyprawy, następnie paprykę, fasolkę czerwoną oraz pomarańcze. Wsypać kasze na patelnie i zamieszczać.

Podawać z naturalnym jogurtem i świeżymi listkami kolendry.

Maroko wspaniałe wakacje i wspaniała kuchnia.

Pitta Coi Pomodori

Pitta każdy ją choć raz w życiu próbował, pełno jej w okolicznych barach na dworcu, 
a we Włoszech to tak zwany chleb powszedni.
Ale nie każdy sam ją przyrządzał w domu, a zachęcam, bo to idealne danie na kolacje czy obiad,
a nawet śniadanie.
W zależności od dodatków staję się wyjątkową przekąskom lub sytym daniem.


składniki na ciasto

30 g drożdży
600 g mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka soli
woda

można dodać:
1- 2 łyżki maku
1 łyżka papryki ostrej

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać kilka łyżek mąki. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną rosnąć. Dodać resztę mąki oraz oliwę z oliwek, sól, mak oraz paprykę ostrą. Ugnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę i pozostawić na jedną godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Następnie włożyć je do natłuszczonej oliwą miski i raz jeszcze pozostawić aż wyrośnie.

składniki na farsz

500 g pomidorów
3-4 zielone papryki
oliwa z oliwek
5 łyżek czarnych oliwek
2-3 łyżki kaparów
tarty ser pecorino ( najlepiej)
świeża bazylia
suszona bazylia
czarny pieprz

Rozgrzać oliwę z oliwek w głębokiej patelni. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Pokrojone pomidory oraz paprykę poddusić na oliwie wraz  z bazylią. Dodać czarny pieprz do smaku oraz czarne oliwki i kapary.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na głęboką blachę natłuszczoną oliwą. Na placek kłaść farsz i posypać go startym serem. Posmarować oliwą i piec w temp 220C około 25-30 min.

Można też formować cienkie okrągłe placki i upiec je osobno, po czym nakładać farsz zaraz po upieczeniu. Wstawić raz jeszcze do piekarnika, aby ser się rozpuścił.

gustosa!

środa, 13 stycznia 2010

Pizza Kościaritta

Tak to już stało się zwyczajem, że szybko i sprawnie można przygotować każde danie.
Oczywiście łatwiej jest zadzwonić, ale takie jedzenie nie ma tyle smaku w sobie, nigdy do końca nie wiemy jak je przygotowano...a małe doświadczenie w tej branży mam, więc radzę wszystkim i ze względu na zdrowie i budżet i nie tylko o gotowanie we własnej kuchni.

Gotując samemu można nawet najprostsze danie urozmaicić i smakowo i duchowo.Chociaż wiadomo czasem mile jest pójść i zjeść miłą kolację w przyjemnej atmosferze...


Pizza Kościaritta to chleb powszedni..Warianty niezliczone, to co jest w lodówce. Najważniejsze drożdże i mąka i chęci.

składniki na ciasto

2-4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1-2 łyżki oleju
40 dkg drożdży
szklanka wody cielej
1 łyżka oregano

Drożdże wraz z cukrem i ciepłą wodą rozrobić, dodać dwie łyżki mąki. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zwiększą swoją objętość. Dodać resztę mąki, sól oraz oregano. Mąki tyle, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Wyrobić i raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować blachę olejem. Wyłożyć ciasto na blachę, wpierw można rozwałkować na stolnicy. Blacha może być prostokątna, ale jeśli wolisz postaraj się o dużą okrągłą. Podziurawić widelcem powierzchnie ciasta.
Piec w temp. 220 C aż ciasto się zarumieni.Sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone.

składniki na sos

2 słoiczki gęstego koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka bazylii suszonej
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczka szałwii

składniki na farsz

2 łyżki kukurydzy
3 plastry ananas
2 pomidory bez skórki
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
kilka dużych pieczarek
1 łyżeczka kaparów
1 papryczka świeża chilli
2 łyżki oliwek czarnych i zielonych

można dodać różne proporcje warzyw w zależności od upodobania
liczy się inwencja twórcza
doskonale pasują także warzywa te poniżej:

kilka małych kwiatów brokułu, wpierw ugotowanego na parze
1 łyżka groszku zielonego
1 łyżka fasolki czerwonej lub innej
kilka kwiatów karczochów
szpinak wpierw ugotowany z małą ilością soli z rozrobioną śmietaną


ser to podstawa

ser mozzarella wędzony i naturalny - 2 opakowania
ser żółty najlepiej dziurawiec

W trakcie pieczenia ciasta, przygotować sos oraz pokroić warzywa. Kto lubi inne zioła lub nie znosi pikantnego jedzenia może dodać własne kompozycje przypraw.Następnie, jak ciasto będzie już złote wyjąć i posmarować sosem całą powierzchnie ciasta oraz wyłożyć farsz i starty ser. Sera i warzyw wedle uznania, jednak pamiętajmy ser to podstawa. Ja wprost go uwielbiam, szczególnie wędzoną mozzarelle.
Zapiec raz jeszcze aż do stopienia sera.
Pieczarki można przesmażyć wpierw na maśle, ale ja lubię takie świeże. Chętnie je zajadam same.

A teraz domowa pizza na twoim stole!

włoski chleb Focaccia

Stare dzieje, włoska firma i włoska kuchnia...
zaraz po indyjskiej i tajskiej moja ulubiona

Przepis ten otrzymałam od Ewy Stelmachowskiej z Łodzi i niedawno go na nowo odświeżyłam.
Wiele tu własnych i Ewy modyfikacji, można próbować na wiele sposób, jednak
zawsze chleb jest po prostu pyszny...

Chleb Focaccio to włoski chleb podawany do obiadu.
Jest on zawsze płaski, prostokątny, z dołkami po całej powierzchni, z aromatycznymi ziołami.
Idealny z makaronem i pesto lub sosami serowo-jogurtowymi. Wyśmienity z różnymi sałatkami np salate Caesar.


składniki

50 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 szklanki mąki (ile zabierze ciasto)
6-8 łyżek oliwy z oliwek najlepiej tej z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki posiekanych ziół ( najlepiej świeżych)
majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia, oregano, bazylia
1-2 łyżki parmezanu

można dodać
prażony sesam
siemie lniane
słonecznik
zmielone włoskie orzechy
czosnek

Chleb już pachnie...

Drożdże, wodę, cukier i trochę mąki zarobić do gęstości śmietany i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie, około 10-15 minut.
Następnie dodać sól, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka ziół oraz mąkę, 3 szklanki lub więcej ile wejdzie, tak, aby ciasto było miękkie ale nie kleiste.
Dodać 1 łyżkę pramezanu oraz ewentualnie np. sezam.
Dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem.
Wyłożyć ciasto na prostokątnej wysokiej blasze, posmarowanej oliwą.
Można użyć szklanej formy, np 30 cm x 23 cm x 6 cm.
Pozostawić do wyrośnięcia aż ciasto dojdzie do brzegów blachy. Następnie palcami zrobić małe wgłębienia po całej powierzchni ciasta. Posmarować resztą oliwy i posypać resztą ziół oraz resztą parmezanu.

Wstawić do gorącego pieca 200C na około 20- 25 minut do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, a wykałaczka będzie czysta.
Gdy lekko ostygnie kroić w prostokąty i podawać do obiadu.
Ponieważ ten chleb nie wymaga podwójnego rośnięcia całe przygotowanie zajmuję 1 godzinę.

Al dente !

niedziela, 10 stycznia 2010

Wafel kruszony, kiedy goście nadchodzą a ty nie masz nic...


składniki

3/4 szklanki mleka płynnego
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie wafli
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
kakao

Zaczynamy

Zostawić 2 plastry wafla, resztę drobniutko pokruszyć. Mleko zagotować z cukrem, dodać margarynę, rozmieszać pozostałe składniki. Połączyć z mlekiem w proszku. Masę nałożyć na wafel,przykryć drugim.
Pozostawić w chlodnym miejscu. Kroić i się zajadać :-) :-)

Ciasteczka orzechowe proste i szybkie

Orzechy - zdrowe i pożywne,
nadają się i do dań z warzyw i do ciast
Jest ich tyle rodzajów, że trudno zliczyć
Za każdym razem ten sam przepis może smakować inaczej
tyko dzięki użyciu innego rodzaju orzechów


składniki

25 dkg mąki
7 dkg cukru pudru
15 dkg mielonych orzechów
20 dkg margaryny


Do dzieła!

Orzechy przepłukać pod bieżącą wodą, zmielić.
Wyrobić wszystkie składniki razem. Blachę wysmarować margaryną. Wykrawać kółka szklanką.
Piec w temperaturze 180 C aż ciasteczka nabiorą złotobrązowego koloru.
Polać polewą czekoladowo-waniliową lub zajadać z dżemem owocowy.

nie ma to, jak na święta w domu!

Wyskok z wody czyli góralskie rogaliki na jeden ząb

- wyskok z wody
- a co to jest? - zapytałam się
- zobaczycie i się przekonacie na własne oczęta - powiedziała babcia Marysia

składniki

40 dkg mąki
1 margaryna
4 dkg drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
marmolada owocowa, twarda


Zaczynamy

Zarobić mąkę, margarynę, drożdże, mleko oraz cukier. Dodać cynamon. Włożyć do ciepłej oraz przegotowanej wody do czasu jak wypłynie. Następnie wyrobić ciasto, rozwałkować na cienko i formować ciastka. Wycinamy kwadraty, w środku nakładamy marmoladę owocową i łączymy dwa wierzchołki. Pieczemy w piekarniku na posmarowanej blaszce margaryną lub olejem.

Smacznego Gaździno, Haj!

Palce lizać! polewa czekoladowo-waniliowa

Czas zimowy, a szczególnie grudzień i styczeń to czas łakoci,
można się wtedy wiele nauczyć.
Tym razem
Polewa czekoladowo-waniliowa

składniki

1/4 margaryny
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
3-4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 olejek waniliowy
1 laska wanilii

Gotujemy
Rozpuszczamy w rondlu margarynę i dodajemy cukier, następnie kakao, olejek waniliowy oraz laskę wanilii i wodę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu razem, aż do wrzenia. Powoli masa staje się gęsta.
Polewa do ciast, pączków, naleśników.

Palce lizać !
Sva prasada Ki Jaya!

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Cukiernicze improwizacje,
bez jajeczne oczywiście!

składniki na ciasto

3 dkg drożdzy
1/3 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła lub1/3 szklanki oleju
sok i skórka z jednej cytryny
szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki rodzynek
1 kg dowolnych owoców ( jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, owoce leśne, rabarbar)

składniki na kruszonkę 

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1 opakowanie cukru waniliowego

zaczynamy

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki i odstawić do wyrośnięcia.
Połączyć kolejno wszystkie składniki oraz mleko i zaczyn drożdżowy. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Na końcu dodać namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze zagnieść i odstawić na 1 godzinę, aby wyrosło. Piec w temp. 180 C, około 40 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć. Wyjąć upieczone ciasto i pokryć warstwą przygotowanych, umytych i pokrojonych owoców, bez pestek. Kruszonką posypać i zapiec, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

improwizacje zawsze udane,
sprawdzone i smaczne !

sobota, 9 stycznia 2010

Placek orzechowy czyli Góralski Snikers

Dla smakoszy wypieków i słodkości!
Słodkie, słodkie i jeszcze raz słodkie
i takie dobre, bo od babci Marysi z Olszówki!


składniki  na ciasto

szklanka cukru
1/2 kg maki
25 dag masła
śmietana
2 -3 łyżki miodu
2 łyżki  - 2,5 sody

Sodę rozpuścić z 2 łyżeczkami mleka
Wszystkie składniki zagnieść i ciasto podzielić na 3 części.

składniki na masę orzechową

20 dkg orzechów
10 dkg cukru
12 dkg masła
2łyżki miodu

wykonanie

Wszystko razem gotujemy 5 min na wolnym ogniu
Masę orzechową wylać na jeden placek i razem upiec.
Masę do przekładania robimy dowolną, może być budyń lub dżem owocowy lub rozpuszczona czekolada
Wedle uznania i chęci smakowania :-) :-)

Słodkie i pulchne pączki

Wszyscy wiedzą, jak smakują ciepłe pączki?
nie...
oto przepis ze świątecznego stołu babci Marysi z Olszówki...haj!

szczególnie dla tych, co lubią łakocie 
przepis już okrążył Łódź, Zagłębie i teraz podbija 
Saint Albans 
i oczywiście bez JAJ!!!

składniki

1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 kostka drożdży(10dkg)
1 kg mąki 
olejek waniliowy
nadzienie najlepiej różane domowej roboty :)
olej do smażenia

zaczynamy, bo w brzuszku burczy!!

Wodę, cukier i olej razem zagotować.
Dodać drożdże oraz mąkę około kilograma lub więcej, w zależności ile ciasto zabierze.
Zmiksować, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wykrawać szklanką. Formować małe placuszki i łyżeczką nakładać nadzienie. Zlepiać i smażyć. Można przygotować ciepłą wodę w szklance do zlepiania. 
Olej wpierw podgrzać na wolnym ogniu w głębokim garnku.
Pączki odwracać w oleju i smażyć do złotobrązowego koloru.


PYCHOTA!!!
szczególnie ciepłe z ciepłym mleczkiem ...a brzuszek rośnie :-)